Wonen in Winsum:

het mooiste dorp van Nederland

Voel de historie

Met maar liefst 59 rijksmonumenten, 4 gemeentelijke monumenten en de status beschermd dorpsgezicht voel je de historie in Winsum alom. Wandel door de gezellige smalle straatjes en ontdek de bruggen, molens, kerken, dorpshuizen en hereboerderijen.

Het dorp Winsum is ontstaan op 3 wierden, die van Winsum zelf, Bellingeweer en Obergum. De eerste 2 liggen ten zuiden van het Winsumerdiep, Obergum ligt aan de noordkant. De Boog, een prachtige stenen brug, verbindt de wierden van oudsher met elkaar, net als de Jeneverbrug. Deze hoge voetbrug dankt zijn naam aan de vele cafégangers die er gebruik van maakten. De inwoners van Obergum gingen namelijk naar het café in Winsum, en die van Winsum gingen naar Obergum voor hun borrel. Drinken in je eigen dorp deed je niet, maar over de brug, dat was wat anders. 


Winsum heeft je veel te bieden! 

De typisch dorpse sfeer is in Winsum nog altijd aanwezig. Winsum heeft een rijk verenigings- en cultuurleven en je kunt er je vrije tijd goed besteden. Voor jong en oud is er altijd wat te doen. Zo zijn er tal van sportaccommodaties, waaronder een schitterend openluchtzwembad. Ook tref je in Winsum vele kroegjes en restaurants, waar je heerlijk een biertje drinkt op het terras of geniet van een uitgebreid diner.

Lekker even de natuur in om te ontspannen? Kom tot rust in het groene en waterrijke Groningse landschap en fiets of wandel langs de uitgestrekte weilanden en schilderachtige dorpjes.

In Winsum heb je alle dagelijkse voorzieningen in de buurt. Naast sport en ontspanning biedt het dorp je een uitgebreid winkelaanbod en heb je ruime keuze op het gebied van basis- en voortgezet onderwijs. Ook de zorg is in Winsum goed geregeld met huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten.